Проведе се опознавателен тур по пътя на ЕДЕН дестинациите – Кюстендил, Сандански, Белица и Сапарева баня

01 април 2017

По проект „Комуникационна кампания за популяризиране на дестинациите ЕДЕН от България - II издание” Министерството на туризма проведе опознавателен тур по маршрута София – Кюстендил – Мелник – Сандански – Белица – Сапарева баня – София. В тура участваха двама българи, избрани на база извършен анализ, специално предвиден за целта в рамките на проекта.

Турът стартира с посещение на ЕДЕН дестинация Кюстендил. Там участниците посетиха крепост „Хисарлъка“, църквата  „Свети Георги“, каменната църква Св. „Никола‘“ при с. Слокошница, както и Кадин мост.

След Кюстендил, участниците се отправиха към ЕДЕН дестинация Сандански. В района бяха разгледани Епископски комплекс с базилика, намиращи се в самия град, Роженският манастир, Рупите - храмът „Св. Петка Българска“ и изворите.  Участниците имаха възможността да разгледат и античния град Хераклея синтика, който се намира на 2 км от Рупите.

Третата ЕДЕН дестинация, към която продължи пътуването беше Белица. В рамките на предвидената програма, в Белица участниците посетиха Историческия музей в града, както и „Белишки скали“, намиращи се при м. „Бабина дупка“,  част от водопадна каскада „Белишка пъстрина“, водопад „Казаните“, скалната статуя „Бела Ица“ и Комплексът за танцуващи мечки.

Пътуването на участниците в тура завърши с посещение на интересни обекти, намиращи се в района на ЕДЕН дестинация Сапарева баня.  Сред посетените обекти там, бяха гейзерът-фонтан и средновековната църква „Св. Никола”, намиращи се в самия град. След това, участниците разгледаха църквата „Успение Богородично“ в с. Сапарево, Овчарченски водопад „Горица“ в с. Овчарци и Ресиловския манастир.

Пътуването позволи на участниците да опознаят местната общност, да усетят от местните дух и традиции, да опитат местната кухня и да се порадват на огромното природно и културно богатство, с които разполагат ЕДЕН дестинациите в България.

Публикациите на участниците за ЕДЕН дестинация Белица и ЕДЕН дестинация Кюстендил може да прочетете на:

http://www.ecotourismbelitsa.eu/izkluchitelno_interesno_za_posetitelite_premina_parvia_opoznavatelen_tur_na_belitsa.php

https://www.facebook.com/blogsunshinebg/

Facebook icon
Twitter icon
Google icon
e-mail icon